Sunday, December 21, 2008

Baru lepas buat cocktail pudding!! with lots of evaporated milk, custard, and condensed milk (in replace of sugar) Ini adalah my resepi sukati based on observance of other almost similar recipes, to save time (no need for a separate custard sauce, no eggs) Easy & simple ikut rase sendiri nk manis and creamy tahap mane:)




Ingredients ialah as follows:

1) 1 tin cocktail (asingkan buah2 dr air)

2) Air cocktail.

3). 1 tin susu cair

4) 1/2 peket agar2 (serbuk)

5) 2 cwn air

6) 5 spoonful of custard

7) 3 to 4 spoonful of sweetened condensed milk (sbb malas nk buat air gula)


Masukkan bahan-bahan 2-7, dlm periuk. Sila kacau2 sampai sebati so, dia tak berketul....keep on kacau2 sampai mendidih and bhn menjadi kenyal. (Bukak api kecik ok).

Sediakan loyang, letakkan buah2 cocktail, then tuangkan bahan2 yg dah sebati tu.

Cool it, and masukkan dlm fridge supaya lebih yummylicious bile sejuk.

Happy trying!!!

9 comments:

Anonymous said...

kb..i love u..aku akan buat weekend nie..

Anonymous said...

Hehehe..kalau tak sedap jgn marah ok. Jgn lebih sgt masuk agar2 tau nnt dia keras.

HipHopLess said...

gitulah dah nak jadi mak-mak ni.

Anonymous said...

Wah..sedihnyer. hahahaha..dah nk jadik mak2. hopefully bukan makcik2.

Anonymous said...

haha..kb..no need to jd mak mak..time ko single pun ko suke masak..babe miss ur choc cake la..huwa...wei nk resepi sambal ikan bilis leh x???hahaha

Anonymous said...

resepi sambal ikan bilis??? oi...dlm byk2 mende la.

Anonymous said...

Ikan bilis nk garing : ko goreng dulu, sambal buat asing2. camni lagi best sbnrnyer.

so, sambal ingredients (untuk tatau bape org):

2 bwg besar yg dah blend.
4/5/6 sudu besar cili boh (nk pedas mana sukati, tanak pedas kurangkan cili ok.)
1 sudu comel kecik garam (ini ko rase la...masin mane)


Masuk minyak,bg panas
masuk bwg kasik naik bau and garing sket, golden2 kaler..
then masuk cili, tunggu sampai cili tu masak (ala2 garing, balik2kan, jgn sampai hangus lak)
masuk garam secukup rase.

Dah siap!! Gaul la ngn ikan bilis goreng td (crunchy and best). Kalau tanak ikan bilis yg garing, ko masukkan ikan bilis tu lepas bawang.

Ps: nk buat sambal utk nasi lemak : leh masukkan sikit air asam jawa if u like. Sikit jek kurang dari setengah cup. lebih2 nnt tak sedap. happy trying.

Anonymous said...

hehe..sbb kau buat x jd k..sbb tuh aku tanya ko..i know i kan rely on u..muaxxx

HipHopLess said...

kalau kau jadi makcik2 aku buat tak kenal ok.